ΛΙΓΑ ΛΟΓΙΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ

Όταν, στα τέλη της δεκαετίας του 1950, ήρθαν στην Κρήτη Αμερικανοί διαιτολόγοι για να εξετάσουν το φαινόμενο της μακροζωίας των Κρητικών, δεν πίστευαν στα μάτια τους! «Πόσο λάδι τρώνε, θεέ μου», αναφώνησε ο διεθνούς φήμης γιατρός και πρωτοπόρος σε θέματα διατροφής Ancel Keys, καθώς έβλεπε την πράσινη σαλάτα να με πάρα πολύ ελαιόλαδο.

Στην ουσία ο Keys επανέλαβε εκείνο που είχαν προσέξει κατά τους προηγούμενους αιώνες όλοι σχεδόν οι περιηγητές που έδειξαν ενδιαφέρον για την καθημερινή ζωή των Κρητικών. Σήμερα πιστεύεται πως το ελαιόλαδο είναι το πιο μεγάλο μυστικό της Κρητικής Διατροφής και της Κρητικής Μακροζωίας.

Ιατρικές έρευνες που έγιναν και συνεχίζουν να γίνονται στην Ευρώπη και στην Αμερική αποκαλύπτουν πως το ελαιόλαδο όχι μόνον προστατεύει την καρδιά αλλά και βοηθά στην καλή λειτουργία πολλών οργάνων και δρα ευεργετικά σε μια μακρά σειρά ασθενειών.

Η ποιότητα του Κρητικού Ελαιολάδου είναι γνωστή σ’ όλο τον κόσμο.
Γιατί δεν είναι βιομηχανικό αλλά φυσικό προϊόν που βγαίνει από μια απλή σύνθλιψη της ελιάς, χωρίς εκχυλίσματα και βελτιωτικά πρόσθετα. Είναι ένα προϊόν που καλλιεργείται με φροντίδα και μεράκι και συσκευάζεται αγνό και φυσικό από επιχειρήσεις που δείχνουν το σεβασμό τους τόσο στο προϊόν όσο και στον ίδιο τον καταναλωτή.
Δοκιμάστε αντί για βούτυρο στο πρωινό σας… ψωμί ή παξιμάδι ολικής αλέσεως βουτηγμένο σε κρητικό παρθένο ελαιόλαδο. Αν θέλετε μπορείτε να το αρωματίσετε βάζοντας μέσα στο μπουκάλι το βότανο ή τους συνδυασμούς βοτάνων που σας αρέσουν. Είναι το καλύτερο, το πιο υγιεινό, το πιο γευστικό πρωινό.
Ελαιόλαδο και το χρώμα του 
Πράσινο Ελαιόλαδο:
Αυτό πιθανώς θα έχουν παραχθεί από πράσινες ελιές που έχουν συλλεχθεί πριν να ωριμάσουν, αν και μερικές φορές, το χρώμα του είναι αποτέλεσμα και άλλων παραγόντων, επίσης.
Συνήθως, το πράσινο ελαιόλαδο είναι πιο πιπέρι ως προς την γεύση.
Μπορεί να χρησιμοποιηθεί για το μαγείρεμα οσπρίων, λαχανικών, θηραμάτων ή κρέατος, αν και είναι μια θέμα προσωπικής επιλογής.
Χρυσοκίτρινο Ελαιόλαδο:
Αυτό προέρχεται πιθανότατα από ελιές που έχουν αρχίσει να γίνονται κοκκινωπές ή μαύρες.
Εχει γενικά μια γεύση πιο ήπια, πιο φρουτώδες και αναδίδει μια ποικιλία αρωμάτων. Η μυρωδιά μπορεί να θυμίζει φρούτα ή βανίλια.
Αυτό είναι το λάδι που συνήθως επιλέγεται από τους σεφ ειδικά όταν πρόκειται μαγείρεμα ψαριών.
Αλλά όλα αυτά τα σημεία είναι ζητήματα προσωπικής επιλογής.
Το καλό έξτρα παρθένο ελαιόλαδο μπορεί να χρησιμοποιηθεί για πολλούς σκοπούς, ακόμη και για τα γλυκά ή για κέικ.  
Στην παραδοσιακή ελληνική κουζίνα, μόνο το ελαιόλαδο χρησιμοποιείται για την παρασκευή γλυκών ή κέικ, το λάδι αυτό είναι γενικά πολύ υψηλής ποιότητας.